dinsdag 1 juni 2010

Guus in de tuin



Het gras doet het inmiddels, min of meer, zoals u kunt zien.
Het is zelfs een keer of 3 gekortwiekt door Mr.T., met behulp van een kantenmaaier, of hoe heet zo'n ding. De kantenmaaier moest echter, wegens wanprestatie en met de nodige discussie in de winkel over onjuist advies, ingeruild worden voor een heuse elektrieken. Deze voldoet volledig aan alle verwachtingen en maait dat het een lieve lust is.

Onze tuin verdient geen schoonheidsprijs, maar is wel praktisch. En Guus vindt er het paradijs. Op dagen dat de temperatuur wél boven het herfstgemiddelde uit komt en dat ding wat we zon noemen onbelemmerd aan de hemel staat, ligt hij op zijn rug in het gras. Af en toe wast hij dan een stukje van zijn velletje en dan vangt hij weer even een vlieg.

Maar wat hem intens frustreert zijn de mussen die soms de tuin overbevolken. Sinds we hier wonen hangt er een omgekeerde fles met zaden in de tuin ten behoeve van de vogels. Maar de hele Siberische winter zijn de zaden met geen snavel aangeraakt. En nu de lente nog niet echt op gang wil komen, maar er wel hongerig kroost gevoerd moet worden, kunnen ze elke hulp gebruiken. Op www.beleefdelente.nl is bij de koolmees te zien, hoe het slecht kan aflopen als de lente nog niet echt meewerkt.

De mussen zitten soms met z'n tienen in de tuin en pakken haastig wat ze pakken kunnen. Achter de gesloten deur weet Guus niet meer hoe hij het heeft. Maar eenmaal in de tuin laten de mussen zich wat minder makkelijk zien. Niet dat het wat uitmaakt. Deze mussen zijn net wat te intelligent voor onze Guus.

Bij elk verschijnend musje is Guus in opperste staat van paraatheid en springt in de aanvals- of sluiphouding. De betreffende mus heeft dit uiteraard allang opgemerkt en voordat Guus ook maar een poot heeft kunnen verroeren, is de vogel weer gevlogen. Guus zuchtend achterlatend, maar ik hoor de mus nog stiekem lachen in zijn vleugeltje.

Hij heeft het inmiddels opgegeven, of zich overgegeven.
Muizen lukt hem dan weer wel. Pas vond ik een afgekloven muizenachterlijf inclusief staart. Ach, hij moet zich af en toe kunnen bewijzen, toch?

Geen opmerkingen: