maandag 21 juli 2014

Greet moet er ook even wat over kwijt


Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, nu 4 dagen geleden. 298 mensen zijn nietsvermoedend omgekomen, omdat er ergens oorlog is. Oorlog om land en wie er de baas moet zijn. Zoals er op veel plekken oorlog is, vanwege religie, land of de verschillende afkomst van mensen. Om ideeën, ideologieën en idealen.

Vanaf donderdag 17 juli 2014 in de middag wordt duidelijk dat er een vliegtuig is neergestort in het oostelijke deel van Oekraïne. Al snel komt er druppelsgewijs steeds meer informatie. En tot er nieuwe informatie is, wordt wat reeds bekend is herhaald. Ondanks dat het nu niet onomstotelijk vaststaat is de kans groot dat het vliegtuig zonder pardon uit de lucht is geschoten. De verschillende partijen in het gebied wijzen met een grote vinger naar elkaar.

En, midden in het leed van nabestaanden op verschillende plekken op de wereld, erger ik mij aan de manier waarop door journalisten en nieuwslezers vragen worden gesteld.

Als er wat ergs gebeurt roepen wij hier altijd al vanaf de bank, voordat de nieuwslezer de vraag aan de verslaggever ter plekke kan stellen, in koor: ‘Hoe is de sfeer?’ 

En ja hoor, nu ook weer aan de verslaggever die net de lijken heeft gezien, de ledematen, de persoonlijke bezittingen, paspoorten en mannen in gevechtstenues met een geweer en hun gezicht bedekt: ‘Hoe is het daar?’ Een ongelofelijke retorische vraag. Ik snap de bedoeling van de vraag echt wel, maar stel hem alsjeblieft niet, het verhaal komt toch wel.

Dan een die ik op de radio hoorde en mij boos maakte. De vicepresident van Malaysian Airlines Europa wordt geïnterviewd op Schiphol, waar een bloemenzee ligt met veel berichten van mensen die hun medeleven betuigen. De vraag was: ‘Welk berichtje heeft u nu het meest geraakt?’ Ook hier kan ik de bedoeling wel weer begrijpen, maar de vraagstelling is tenenkrommend.

De meeste lijken liggen inmiddels in een trein, die net is gaan rijden. Dan kunnen ze naar huis, naar familie en vrienden; dan kan er waardig afscheid worden genomen.

En ondertussen gaat de oorlog gewoon door. Niet alleen daar, maar op veel plekken in de wereld. Onschuldige mensen sterven, mannen, vrouwen en kinderen, ook vandaag weer. En morgen is er weer een nieuwe dag.

Geen opmerkingen: