zondag 4 april 2010

Pasen

Hier in de buurt heeft een groot aantal huizen twee afzichtelijke paashazen, mannetje en vrouwtje, in het raam op de vensterbank staan. Allemaal identiek, want gekocht bij dezelfde winkel. Een enkele creatieveling heeft de hazen nog een andere outfit aangetrokken.

De speciale edities van de winkelfolders vielen weer op de mat. Wat eerst nog een paasontbijt was, werd een paasbrunch en tegenwoordig hoort er ook nog een uitgebreid paasdiner bij. De folders staan zo bol van de luxe producten, dat ze bijna niet meer door de brievenbus passen.

Pasen staat voor veel mensen ook gelijk aan een bezoek aan de woningboulevard. Persoonlijk heb ik dat nooit zo goed begrepen. Wat is de lol om schuivelend achter elkaar aan naar meubels te gaan kijken? En waarom juist met Pasen? Oh ja, we hadden toch een vrije dag. Zoiets?!

Dan de Mattheus Passion. Persoonlijk vind ik het een ontroerend mooi stuk, maar ook dit is uitgegroeid als iets 'waar je geweest moet zijn' en dan het liefst in Naarden, waar tout bekend Nederland aanwezig is. Meer een kwestie van zien en gezien worden.

De commercie heeft het gat in de markt gevonden. Weer een momentum waar geld aan verdiend kan worden. In 2009 liet het Reformatorisch Dagblad een onderzoek doen naar de betekenis van Pasen. Van de 12.000 geënquêteerden weet 45% niet dat Pasen een christelijke feestdag is en driekwart heeft überhaupt geen idee, waarbij het opmerkelijk is dat ongeveer de helft zich christen noemt (bron: NAW plus).

Misschien moet ik als christen wel duidelijker zijn. Pasen voor mij is een feest! De opstanding van mijn grote held Jezus. Wie in Hem gelooft zal eeuwig leven hebben.

(dit is een foto van een schilderij van mijn vader; zijn beleving van Pasen)

4 opmerkingen:

erik en jos zei

wij wilden naar IKEA of Intratuin, maar gaan nu toch maar niet!!!!

erik en jos zei

fijne dag.
Wat gaan jullie doen?

Margreet zei

@ Jos en Erik: Mr.T. zit op de fiets, hoe kan het ook anders en verder genieten van van de zon!

V.enM. zei

Lieverd,
Helemaal mee eens!!
V.en M.